Založ si blog

Obavy z pandémie tlačia ceny ropy čoraz nižšie

Čierne zlato pokračuje v poklese. Od úvodu januára stratila ropa Brent zásadných 26 percent a dnes atakuje 50 dolárov za barel. Dôvodom sú obavy z pandémie koronavírusu, ktoré sú stále realistickejšie, keď sa epidémia rozšírila už do niekoľkých krajín mimo Číny.

Ceny ropy atakujú najnižšie úrovne za posledných 14 mesiacov. Je pritom úplne reálne, že  výpredajom ešte zďaleka nemusí byť koniec.

Obavy z pandémie stupňujú nielen čísla nakazených a mŕtvych, ale aj opatrenia štátov po celom svete. Tieto sú veľmi striktné a obmedzujú najmä leteckú dopravu, ako aj dopravu v postihnutých oblastiach. Štátov, ktoré sú postihnuté šírením koronavírusu je dnes približne 30.

Saudskoarabský minister energetiky v utorok vyhlásil, že je presvedčený, že OPEC a jeho partneri budú zodpovedne reagovať na šírenie vírusu. Výhľad Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) na rast svetového dopytu po rope však klesol na najnižšiu úroveň za desať rokov. Samotné obavy z dopadu vírusu na dopyt tento rok stlačili cenu ropy Brent už takmer o 20 dolárov za barel. A to aj napriek zatvoreniu väčšiny líbyjskej produkcie a dohode o dodávkach medzi Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a spojencami vrátane Ruska, známej skupiny ako OPEC +.

Na druhej strane vysokému dopytu sa teší zlato, ktoré práve vďaka obavám atakuje čoraz vyššie cenové úrovne a bude zaujímavé sledovať kam sa až môže dostať.

Nie je to však len obava z pandémie, ktorá sprevádza rast žltého kovu, investori začínajú svoje portfóliá strategicky diverzifikovať do bezpečného prístavu ako prevenciu.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75301x
Priemerná čítanosť článkov: 1569x

Autor blogu

Kategórie