Založ si blog

OPEC+ musí už dnes plánovať „exit“ stratégiu z utlmenej produkcie

Aj keď Saudská Arábia a jej spojenci v rozšírenej skupine krajín vyvážajúcich ropu OPEC+ len nedávno znížili produkciu, mali by mať plán, kedy výrobu opäť zvýšia. Hovoriť o stratégii ukončenia sa môže zdať predčasné, avšak bez nej na trhu opäť uvidíme obrovské cenové výkyvy.

Dôležitou súčasťou úspešného riadenia trhu je vedieť, kedy zvýšiť výrobu a kapacitu, aby sa zabránilo nadmerným investíciám konkurentov a potenciálnych konkurentov. Skôr ako tlmenie dodávok v nádeji na rast cien ropy je tradične najväčším problémom zoskupenia OPEC včasné zvýšenie produkcie v období po poklese cien. Po znížení produkcie v rokoch 2009, 2017 a 2019 obmedzovala Saudská Arábia a jej spojenci produkciu príliš dlho a umožnili príliš vysoký rast cien. Výsledkom bolo prudké zvýšenie produkcie konkurenčných výrobcov, najmä odvetvia bridlíc v Spojených štátoch, ktoré nakoniec využili trhový podiel, čo prispelo k novému prepadu cien a vrátilo OPEC späť na prvé miesto v produkcii ropy.

Cyklus nadmernej výroby, poklesu cien, znižovania produkcie OPEC-om, čerpania zásob, neudržateľného zvyšovania cien, prudkého rastu bridlicovej produkcie a obnovenej nadmernej ponuky spôsobil na trhoch s čiernym zlatom obrovskú volatilitu.

Ak chcú Saudská Arábia a jej spojenci OPEC+ tento cyklus zmierniť, musia reagovať na zvýšenie cien rovnako rýchlo a agresívne ako na pokles cien. Najmä Saudská Arábia musí vnímať čerpanie zásob a rastúce ceny ako signál na zvýšenie vlastnej produkcie predtým, ako producenti prostredníctvom bridlíc využijú takúto príležitosť ako prví. V opačnom prípade sa trh s ropou bude naďalej pohybovať v obrovských výkyvoch posledných rokov, čo všetkým exportérom bude spôsobovať problémy s plánovaním ich štátnych rozpočtov.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75563x
Priemerná čítanosť článkov: 1574x

Autor blogu

Kategórie