Ceny ropy neklesnú ani v prípade druhej vlny koronavírusu

27. júla 2020, martinkristoff, Nezaradené

Nasledujúce mesiace prinesú zmierňovanie obmedzení, ktoré sa týkajú produkcie ropy. Počas júla sa na tom dohodli krajiny zoskupené v rámci organizácie OPEC +. Plánujú tak znížiť limit pre ťažbu ropy na 7,7 mil. barelov za deň (bpd), ktorý bude platiť do decembra 2020. Prudký pokles dopytu po rope, ktorý spôsobila pandémia koronavírusu a s tým súvisiace rozsiahle blokácie krajín, mali za následok obmedzenie produkcie na 9,7 mil. bpd, čo predstavuje asi 10 % celosvetovej ponuky.

Spomínaná redukcia výroby o 9,7 milióna barelov denne, ktoré vyhlásil OPEC + v apríli tohto roku, vyvolali veľké pochybnosti, či ich budú všetci členovia dodržiavať. Tieto obavy sa odohrali počas prvého mesiaca znižovania, keď sa tieto plány podarilo dodržať na približne 74 %.

Globálna ekonomika sa pomaly spamätáva, avšak stále existujú obavy, že opätovné uzatvorenie krajín by mohlo spôsobiť pokles cien ropy.

Ak bude svetový dopyt po rope stále v priemere 10 % pod úrovňou ako pred krízou a marže rafinérií ostanú naďalej stále slabé, nebude OPEC + netrpezlivo očakávať opakovanie sa aprílového fiaska.

Najbližšie zasadnutie OPEC + sa bude konať až 30. novembra a dovtedy sa situácia môže zmeniť. Vývoj, ktorý sledujeme v posledných mesiacoch však naznačuje, že sa výrobcovia ropy dostatočne poučili a nebudú bojovať proti trhovým fundamentom, ktoré by boli výrazne proti nim.

Ropa Brent aktuálne dosahuje úroveň 45 USD za barel, čo sú najvyššie hodnoty od začiatku marca.