Založ si blog

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov.

Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným prepadom.

Prezident Fedu v Atlante Raphael Bostic uviedol, že sleduje „riziká rastu“ trajektórie ekonomiky.

„Mohli by sme vidieť, ako v lete prichádza prepuknutie aktivity, ktorá by nás mohla viesť k ešte silnejšiemu oživeniu,“ povedal Bostic pre svetovú radu v Atlante.

Ekonómovia očakávajú, že vládna správa, ktorá má byť predložená v piatok, ukáže tento mesiac 650 000 nových pracovných miest.

Prezident newyorského Fedu John Williams uviedol, že aj on je v otázke celkovej ekonomiky „optimistický“. „V očkovacom programe robíme veľké pokroky.“ „Myslím si, že do budúcnosti máme veľa pozitív.“

Zachovať nízke úrokové sadzby

Celý tento optimizmus v americkej centrálnej banke mohol v minulých rokoch signalizovať, že tvorcovia politík budú čoskoro pripravení zvýšiť úrokové sadzby.

Obchodníci s úrokovými futures na to vsádzajú: Trhové ceny naznačujú, že rátajú s možnosťou zvyšovania sadzieb Fedu v budúcom roku.

To však nie je to, čo hovoria tvorcovia politiky Fedu. Začiatkom tohto mesiaca opätovne potvrdili prísľub udržania úrokových sadzieb na súčasnej takmer nulovej úrovni, kým ekonomika nedosiahne úplnú zamestnanosť a inflácia nedosiahne cieľ 2%.

Uviedli tiež, že budú každý mesiac kupovať dlhopisy v objeme 120 miliárd dolárov, aby potlačili dlhodobejšie výpožičné náklady, kým neuvidia „podstatný pokrok“ v oblasti plnej zamestnanosti aj 2% inflačných cieľov.

Ide o plán založený na novom prístupe k politike prijatom vlani v auguste, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby Fed preventívne nezastavil prírastky pracovných miest zo strachu z inflácie.

Stanovili tiež veľmi odlišné pásmo zvyšovania sadzieb z minulosti, ako poznamenal podpredseda dohľadu Fedu Randal Quarles v utorok.

Pred minulým rokom uviedol, že jeho súčasná predpoveď poklesu nezamestnanosti a prípadného rastu miezd by znamenala, že už bude argumentovať za sprísnenie politiky.

Quarles predpokladá, že zvyšok výboru pre stanovovanie politiky Fedu bude spokojný s tým, že inflácia pôjde trochu nad cieľovú hodnotu 2% inflácie Fedu.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

Ropa poklesla: lockdown v európskych krajinách vyvolávajú obavy z dopytu

29.03.2021

Niekoľkodňové zablokovanie Suezského prieplavu obrovskou kontajnerovou loďou nárast ceny ropy nespôsobil. Príčinou sú rastúce počty pozitívnych prípadov COVID-19 v Európe a vysoký stav zásob. Oživenie dopyt po rope sa zatiaľ nekoná. Ceny ropy minulý štvrtok oslabili kvôli pochybnostiam o rýchlosti oživenia svetového dopytu po rope napriek tomu, že zostáva zablokovaný [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75298x
Priemerná čítanosť článkov: 1569x

Autor blogu

Kategórie