Založ si blog

Ceny ropy nie a nie narásť. OPEC preto zvažuje predĺženie nižších kvót. Rusko je však proti

Ťažiari  z OPEC majú problém. Produkcia krajín mimo tohto združenia vrátane USA, Brazílie, Kanady, Austrálie, Nórska a Guyany zvyšujú ťažbu a aj keď svetový dopyt stúpa, cena ropy nie a nie poriadne narásť. OPEC sa naposledy v decembri 2019 zhodla na znížení dennej produkcie o 1,7 milióna barelov do konca marca 2020. Teraz je v hre predĺženie, konkrétne aspoň do júna. Navyše si OPEC necháva otvorené „zadné dvierka“ v podobe  ďalšieho predĺženia či väčšieho priškrtenia kvót.

Predstaviteľov OPEC znepokojil rýchly pokles cien ropy za posledných niekoľko dní, spôsobený obavami, že nový koronavírus by mohol spôsobiť spomalenie hospodárskeho rastu a dopytu po rope v Číne a niekoľkých ďalších krajinách.

Aj keď cena ropy v posledných dňoch opatrne prelomila sériu niekoľkých negatívnych dní po sebe, naďalej ostáva pod hladinou 60 dolárov za barel. Saudská Arábia, ktorá je de facto lídrom OPEC sa spolu s ďalšími kľúčovými producentmi ropy ako Spojené arabské emiráty, Alžírsko a Omán snažila uplynulý týždeň upokojiť situáciu ohľadom vplyvu vírusu na svetové hospodárstvo a dopyt po rope.

OPEC však logicky začal zvažovať aj svoje možnosti, ako ovplyvniť situáciu a zintenzívnili internú diskusiu o tom, ako čo najlepšie reagovať na pokles cien.

Trhy očakávajú predĺženie znížených kvót ťažby až do konca júna, pričom nie je vylúčené ich natiahnutie až do konca roku 2020. V zálohe má OPEC aj ďalšie zníženie vlastnej ťažby v prípade, že si to situácia bude vyžadovať.

Problémom však ostáva Rusko. Moskva trvá na tom, aby súčasné obmedzenie skončilo podľa pôvodnej dohody v marci. Avšak  Saudská Arábia je podľa zdrojov OPEC+ silno naklonená v prospech novej dohody a predĺženia znížených kvót.

OPEC v tomto roku očakáva, že jeho podiel na svetovom trhu sa bude ďalej znižovať. To pre OPEC rozhodne nie je dobrou správou a organizácia najväčších ropných ťažiarov sa s ňou bude musieť vysporiadať, ak nechce ďalej prichádzať o svoje pozície.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75488x
Priemerná čítanosť článkov: 1573x

Autor blogu

Kategórie