Založ si blog

Americká ekonomika naberá na obrátkach

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu.

Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu (15.04.2021) a predseda Fedu Jerome Powell sa vyjadril, že je na ceste k silnejšiemu rastu a prijímaniu zamestnancov v nasledujúcich mesiacoch.

Ekonomická aktivita medzi koncom februára a začiatkom apríla bola podporená zvýšeným očkovaním proti COVID-19 a silnou fiškálnou podporou. Zlepšil sa aj trh práce, keď sa viac ľudí vrátilo späť do zamestnania, uviedla americká centrálna banka.

Tempo prijímania zamestnancov sa najviac zvýšilo v odvetviach výroby, stavebníctva a pohostinstiev.

„Správy o cestovnom ruchu boli pozitívnejšie, podporené zvyšujúcim sa dopytom po voľnočasových aktivitách a cestovaní, ktoré sa pripisovali kontaktom s jarnými prázdninami, zmiernením obmedzení súvisiacich s pandémiou, zvýšením očkovania a nedávnymi stimulačnými platbami,“ uvádza sa v správe Fedu.

Medzi najvýznamnejšie oblasti zlepšovania patril cestovný ruch, pričom množstvo okresov poukazovalo na náznaky toho, že tento sektor bol najviac zasiahnutý nástupom pandémie koronavírusu v minulom roku.

Pred tromi mesiacmi predstavitelia newyorského Fedu pomocou Béžovej knihy označili cestovný ruch v New Yorku za „mimoriadne slabý“. Stredajšia správa uviedla, že „cestovný ruch naďalej stúpa“, pričom letecká doprava prudko rastie a miera obsadenosti hotelov sa nakoniec vyšplhala nad 50%.

Zdá sa, že toto zlepšenie ešte viac podporilo podmienky v regióne. Zatiaľ čo väčšina okresov uviedla, že tempo rastu ich regionálnych ekonomík bolo mierne, newyorský Fed uviedol, že jeho ekonomika „po prvý raz počas pandémie rástla silným tempom, pričom rast bol založený na všetkých odvetviach“. K tomu došlo napriek nárastu prípadov COVID-19 v tomto regióne, uviedol newyorský Fed.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Ropa poklesla: lockdown v európskych krajinách vyvolávajú obavy z dopytu

29.03.2021

Niekoľkodňové zablokovanie Suezského prieplavu obrovskou kontajnerovou loďou nárast ceny ropy nespôsobil. Príčinou sú rastúce počty pozitívnych prípadov COVID-19 v Európe a vysoký stav zásob. Oživenie dopyt po rope sa zatiaľ nekoná. Ceny ropy minulý štvrtok oslabili kvôli pochybnostiam o rýchlosti oživenia svetového dopytu po rope napriek tomu, že zostáva zablokovaný [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75462x
Priemerná čítanosť článkov: 1572x

Autor blogu

Kategórie