Založ si blog

Negatívne úrokové sadzby sú ako posledné na zozname Bank of England

Hospodárstvo Veľkej Británie trpí následkami koronakrízy podobne ako v prípade štátov EÚ. Podľa banky Barclays je však zníženie úrokových sadzieb pod nulovú úroveň poslednou politickou možnosťou, ktorú by predstavitelia Bank of England (BOE) v súčasnosti zvolili.

Finančné trhy sa snažia identifikovať, ktoré fiškálne kroky zvolí anglická centrálna banka pri pomoci britskej ekonomike. Pravdepodobne prvou voľbou Bank of England by mohli byť obnovené nákupy aktív, naklonené aj v prospech rizikovejších aktív. V júni očakávajú ďalších 100 miliárd libier (120 miliárd dolárov) kvantitatívneho uvoľnenia.

Následne by BOE mohla znížiť úrokovú sadzbu schémy termínovaného financovania pod nulovú úroveň v prípade bankových pôžičiek a zjednodušiť účtovnícke alebo kapitálové pravidlá na zníženie nákladov na poskytovanie úverov a posilnenie úverovej ponuky. Konečnou možnosťou pred prechodom na záporné sadzby by bola kontrola výnosovej krivky s explicitným usmernením o udržaní sadzieb nezmenených alebo nižších v dohľadnej budúcnosti.

Podľa ekonómov v súčasnej fáze krízy nie sú záporné sadzby odpoveďou. BOE sa správne zameriava na politiky kvantitatívneho uvoľňovania a fungovanie finančného trhu, čo de facto umožňuje vláde nasadiť politickú reakciu na vírus bez toho, aby čelilo neusporiadaným alebo nepriaznivým podmienkam financovania na finančných trhoch.

Diskusia o tom, či sú negatívne sadzby správnou reakciou na hospodársky pokles v Spojenom kráľovstve, sa v posledných týždňoch zintenzívnila. Centrálna banka už znížila úrokové sadzby na 0,1 % a obnovila nákup dlhopisov s cieľom bojovať proti kríze. Tieto kroky však môžu podľa Bank of England doviesť krajinu k najhoršiemu poklesu za posledných 300 rokov.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75430x
Priemerná čítanosť článkov: 1571x

Autor blogu

Kategórie