Založ si blog

Čína predstavuje hnaciu silu globálneho oživenia dopytu po rope

Čínsky dopyt po rope sa zotavil na úroveň viac ako 90% v porovnaní v úrovňou pred pandémiou koronavírusu začiatkom tohto roka. Je to prekvapivo silné oživenie, ktoré by sa mohlo odraziť v treťom štvrťroku.

Rozsiahle obmedzenia s cieľom obmedziť šírenie vírusu si vyžiadali mimoriadne vysoké poplatky na trhoch s ropou, ktoré do polovice apríla vymazali zhruba 70 % z globálnych cien a viedli k obrovským nárastom zásob ropy a paliva na celom svete.

„Keď si uvedomíte, že dopyt po rope v Číne – prvej krajine zasiahnutej vírusom – klesol vo februári o viac ako 40 %, tak miera, v akej sa vracia späť, poskytuje dôvod na určitý optimizmus v súvislosti s trendmi oživenia hospodárstva a dopytu na iných trhoch, ako je Európa a Severná Amerika,“ povedal Jim Burkhard, viceprezident IHS Markit, analytickej spoločnosti špecializovanej na riešenia pre priemysel.

Kým ropní analytici súhlasia s tým, že dopyt Číny vzrastá, odhady sa líšia z hľadiska stupňa a trvania. Wood Mackenzie očakáva, že čínska spotreba ropy v druhej polovici roka vzrastie o 2,3 % na 13,6 milióna barelov za deň (bpd) za rovnaké obdobie minulého roka. Dôvodom na očakávaný rast je zvýšená doprava a priemyselné využitie.

Do tretieho štvrťroka by čínsky dopyt po benzíne mohol prekonať rovnaké obdobie minulého roka o 3 % na 3,5 milióna bpd, zatiaľ čo spotreba nafty by sa mohla v tom istom období zvýšiť o 1,2% na 3,4 milióna bpd.

Na rozdiel od toho Medzinárodná energetická agentúra (IEA) vo svojej májovej správe uviedla, že dopyt Číny podľa jej analytikov klesne v druhom polroku o 5% na 13,2 milióna bpd.

Napriek rozdielnym názorom panuje silná zhoda v tom, že sa očakáva intenzívnejšia spotreba benzínu aj nafty, keďže stále viac ľudí je „v pohybe“ a to isté sa očakáva aj od oživenia priemyslu.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

vojna na Ukrajine, mierový summit, Švajčiarsko, Giorgia Meloniová

ONLINE: Meloniová: Ak Rusko neprijme mierové podmienky, prinútime ho. Hrozí Ukrajincom elektrina len na pár hodín denne?

17.06.2024 06:25

Ak Rusko nebude súhlasiť s podmienkami mierového summitu, prinútime ho, aby sa vzdalo, tvrdí talianska premiérka Georgia Meloniová.

Ursula von der Leyenová

V EÚ sa rozdeľuje moc, Slovensko bude zastupovať Pellegrini

17.06.2024 06:00

Prezident Peter Pellegrini dnes odcestuje do Bruselu, aby zastupoval Slovensko na neformálnom summite Európskej únie.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Do paláca prišla sociálna demokracia. Čo očakávajú od prezidenta Pellegriniho odborári, zamestnávatelia či pacienti? (anketa)

17.06.2024 06:00

Denník Pravda sa spýtal zástupcov pracujúcich, zamestnávateľov, pacientov či kultúrnej obce, čo od nového prezidenta Petra Pellegriniho očakávajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 76009x
Priemerná čítanosť článkov: 1584x

Autor blogu

Kategórie