Založ si blog

Čína predstavuje hnaciu silu globálneho oživenia dopytu po rope

Čínsky dopyt po rope sa zotavil na úroveň viac ako 90% v porovnaní v úrovňou pred pandémiou koronavírusu začiatkom tohto roka. Je to prekvapivo silné oživenie, ktoré by sa mohlo odraziť v treťom štvrťroku.

Rozsiahle obmedzenia s cieľom obmedziť šírenie vírusu si vyžiadali mimoriadne vysoké poplatky na trhoch s ropou, ktoré do polovice apríla vymazali zhruba 70 % z globálnych cien a viedli k obrovským nárastom zásob ropy a paliva na celom svete.

„Keď si uvedomíte, že dopyt po rope v Číne – prvej krajine zasiahnutej vírusom – klesol vo februári o viac ako 40 %, tak miera, v akej sa vracia späť, poskytuje dôvod na určitý optimizmus v súvislosti s trendmi oživenia hospodárstva a dopytu na iných trhoch, ako je Európa a Severná Amerika,“ povedal Jim Burkhard, viceprezident IHS Markit, analytickej spoločnosti špecializovanej na riešenia pre priemysel.

Kým ropní analytici súhlasia s tým, že dopyt Číny vzrastá, odhady sa líšia z hľadiska stupňa a trvania. Wood Mackenzie očakáva, že čínska spotreba ropy v druhej polovici roka vzrastie o 2,3 % na 13,6 milióna barelov za deň (bpd) za rovnaké obdobie minulého roka. Dôvodom na očakávaný rast je zvýšená doprava a priemyselné využitie.

Do tretieho štvrťroka by čínsky dopyt po benzíne mohol prekonať rovnaké obdobie minulého roka o 3 % na 3,5 milióna bpd, zatiaľ čo spotreba nafty by sa mohla v tom istom období zvýšiť o 1,2% na 3,4 milióna bpd.

Na rozdiel od toho Medzinárodná energetická agentúra (IEA) vo svojej májovej správe uviedla, že dopyt Číny podľa jej analytikov klesne v druhom polroku o 5% na 13,2 milióna bpd.

Napriek rozdielnym názorom panuje silná zhoda v tom, že sa očakáva intenzívnejšia spotreba benzínu aj nafty, keďže stále viac ľudí je „v pohybe“ a to isté sa očakáva aj od oživenia priemyslu.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75610x
Priemerná čítanosť článkov: 1575x

Autor blogu

Kategórie