Založ si blog

Ropa poklesla: lockdown v európskych krajinách vyvolávajú obavy z dopytu

Niekoľkodňové zablokovanie Suezského prieplavu obrovskou kontajnerovou loďou nárast ceny ropy nespôsobil. Príčinou sú rastúce počty pozitívnych prípadov COVID-19 v Európe a vysoký stav zásob. Oživenie dopyt po rope sa zatiaľ nekoná.

Ceny ropy minulý štvrtok oslabili kvôli pochybnostiam o rýchlosti oživenia svetového dopytu po rope napriek tomu, že zostáva zablokovaný Suezský prieplav, ktorý obmedzuje dodávky kľúčovou obchodnou cestou.

Úrad pre Suezský prieplav v rovnaký deň uviedol, že dočasne pozastavil dopravu, zatiaľ čo osem remorkérov pracovalo na vyslobodení uviaznutej kontajnerovej lode, ktorá narazila na plytčinu, a zablokovala kanál, ktorý je jednou z najdôležitejších svetových ropných prepravných trás.

„Cez kanál prechádza okolo 10% svetového obchodu s ropou z mora, zatiaľ čo okolo 8% svetového obchodu s LNG kanál tiež využíva,“ uviedli analytici spoločnosti ING vo svojom výskume. „Je zrejmé, že čím dlhšie toto narušenie trvá, tým je pravdepodobnejšie, že sa rafinéri / kupujúci budú musieť obrátiť na spotový trh, aby zabezpečili dodávky odinakiaľ.“

Nie je pravdepodobné, že niekoľkodňové oneskorenia prepravy ropy alebo produktov cestujúcich cez Suezský prieplav do Európy a USA budú mať dlhodobý vplyv na ceny. Viac znepokojujúce je rastúci počet prípadov Covid-19 v Európe, nehovoriac o rozvíjajúcich sa gigantoch, Brazílii a Indii, súvisiace obmedzenie a narušenie distribúcie vakcín proti koronavírusu.*

Na fyzickom trhu čínske nezávislé rafinérie spomalili dovoz v druhom štvrťroku, pričom skladovali lacnejšiu ropu, čo malo za následok, že obchodníci znížili ceny spotových nákladov na doručenie do Ázie.

Oficiálne údaje Energetickej informačnej správy zo stredy v USA ukázali, že zásoby ropy sa minulý týždeň zvýšili o 1,9 milióna barelov, čo naznačuje, že návrat dopytu si vyžaduje čas, aj keď sa krajina znovu otvorí.

„Činnosť rafinérií sa v priebehu týždňa naďalej obnovovala a miera využitia sa zvýšila o 5,5 percentuálneho bodu na 81,6%, čo rafinérsku činnosť posúva takmer späť na úroveň pred zmrazením zaznamenanú začiatkom februára, ktorá je okolo 83%,“ dodalo ING.

Ceny tento mesiac klesli okolo 4%, čo zvyšuje očakávania, že títo producenti presunú svoje súčasné obmedzenia dodávok do mája na stretnutí naplánovanom na 1. apríla.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75493x
Priemerná čítanosť článkov: 1573x

Autor blogu

Kategórie