Založ si blog

Americký FED znížil kvôli koronavírusu sadzby. Trhy však ostávajú pesimistické

Americká centrálna banka – FED – sa mimoriadne zišiel, aby znížil úrokové sadzby v snahe ochrániť americkú ekonomiku (a najväčšiu ekonomiku sveta) pred následkami koronavírusu. Tento krok však finančným trhom nestačil, preto indexy pokračovali v poklese. Trhy sa obávajú  sa hlbšieho a trvalejšieho spomalenia.

Predseda Federálneho rezervného systému (FED) Jerome Powell pri tejto úprave úrokových sadzieb opäť prezentoval svoje presvedčenie, že americká ekonomika zostáva aj naďalej silná. Pritom však pripustil, že rýchle šírenie vírusu podstatne zmenilo nedávne optimistické vyhliadky americkej centrálnej banky ohľadom ekonomického rastu krajiny.

V utorok zavreli všetky tri hlavné indexy amerického akciového trhu (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq) takmer o 3 % nižšie ako deň predtým. Súbežne klesol výnos 10-ročných dlhopisov prvýkrát pod 1 %. Odvtedy však indexy opäť mierne podrástli.

Lídri FEDu sú presvedčení, že negatívny efekt koronavírusu je len dočasný. Zároveň sú presvedčení,  že americká ekonomika je v súčasnosti dobre pripravená na podobné výkyvy na finančných trhoch.

Otvorenou otázkou však je, do akej miery a dokedy môže FED pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky a zmierňovaní dopadov koronavírusu na americký finančný trh. Každopádne, kým budú predstavitelia FEDu presvedčení, že riziko recesie je stále citeľné, budú naďalej veľmi agresívne pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb.

Uvoľnenie sadzieb zo strany centrálnych bánk môže opäť „naštartovať“ trh s úvermi a zvýšiť dopyt po nich kvôli nižším nákladom na pôžičky. Šéf FEDu však poznamenal, že nie je v jeho silách opraviť narušené dodávateľské reťazce, ani presvedčiť ľudí, aby cestovali či dokonca chodili do školy, najmä ak miestne vlády alebo spoločnosti takéto činnosti zakazujú.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Tibor Gašpar

Gašpar: Slovensko zaznamenalo nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent

29.04.2024 12:20

Podľa neho ide o reakciu na Kyjevom nedávno prijatú novelu mobilizačného zákona.

lešť

Vojaci si v Lešti preverili svoju pripravenosť v rámci cvičenia Strong Cohesion 2024

29.04.2024 12:01

Na cvičení sa zúčastnilo takmer 1 500 vojakov šiestich armád NATO so 400 kusmi vojenskej techniky.

Ruská polícia, poriadková polícia, Petrohrad,

Militanti zaútočili na policajtov v Rusku, hlásia sedem mŕtvych. Útočili aj pred týždňom

29.04.2024 11:20

Ozbrojenci severne od mesta Karačajevsk začali proti dopravným policajtom paľbu z automatických zbraní a hodili na nich výbušné zariadenia.

ide o pravdu, dzurinda

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

29.04.2024 11:15

Expremiér pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75622x
Priemerná čítanosť článkov: 1575x

Autor blogu

Kategórie