Založ si blog

Ropa môže už skoro atakovať 18-ročné minimá. Dobrá správa pre motoristov je pohromou pre ťažiarov

Nízky dopyt spôsobený pandémiou koronavírusu naďalej tlačí na ceny ropy. Ak by globálna spotreba ropy ďalej takto rapídne klesala, môžeme byť v druhom kvartáli svedkami poklesu ceny ropy Brent k hranici 20 dolárov za barel. Takto nízko bola ropa naposledy v roku 2002.

Analytici banky Goldman Sachs odhadli do konca marca pokles dopytu o 8 miliónov barelov denne (bpd). Medziročný pokles za celý rok 2020 odhadla banka na 1,1 milióna bpd – išlo by o vôbec najväčší pokles v histórii.

Zásadný dopad koronavírusu na svetovú ekonomiku je už teraz zrejmý. Najbohatšie štáty to pochopili a už dnes na zmiernenie ekonomického dopadu pandémie podporu na svoju ekonomiku uvoľňujú bilióny dolárov. Napríklad Donald Trump zostavil stimulačný plán vo výške 1,2 bilióna dolárov, ktoré majú v najbližšej dobe dostať občania Spojených štátov, letecké a ďalšie spoločnosti.

O tvrdom dopade koronavírusu svedčí aj fakt, že už sa stihol prejaviť v oficiálnych štatistikách obchodného úradu v Japonsku. Ten včera zverejnil, že dovoz do tretej najväčšej ekonomiky sveta klesol vo februári klesli oproti predchádzajúcemu roku o výrazných 9 %.

Ani všetky spomínané stimuly, samozrejme, nedokážu zastaviť krátkodobý kolaps dopytu po palivách. Na to, aby ceny ropy „otočili“ a prestali padať, by trh potreboval dohodu svetových lídrov na dočasnom obmedzení ťažby. V skutočnosti sa však deje pravý opak – cenová vojna medzi lídrom OPEC – Saudskou Arábiou – a Ruskom má opačný efekt a ďalej podporuje cenový prepad. Je zrejmé, že rokovania o koordinovanom znížení produkcie sa tento mesiac „zrútili“, čo ešte zvýšilo tlak na trh. Ak sa nič nezmení, bude prepad cien producentov ešte veľmi bolieť, a to so všetkými následkami na ekonomiky týchto štátov.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75690x
Priemerná čítanosť článkov: 1577x

Autor blogu

Kategórie