Založ si blog

Zlato pokračuje vo svojej rastovej „rally“

Cena zlata opäť rastie po sérii niekoľkých dní prepadu. Investori tak využili „nútený“ predaj z minulého týždňa na to, aby naakumulovali prostriedky do nových nákupných pozícií v očakávaní ďalšieho dlhšieho obdobia nízkych úrokových sadzieb.

„Rally“ zlata prerušila tradičnú koreláciu so štátnymi dlhopismi, ktoré prudko poklesli, keď niektorí investori odišli z „bezpečných prístavov“ do akcií, zatiaľ čo iní predali viac zo strachu z prudkého zvýšenia ponuky dlhopisov v dôsledku ohlásených obrovských fiškálnych stimulačných balíkov, ktoré sa pripravujú ako v Spojených štátoch, Európe a v iných krajinách.

Analytici z prestížnej banky Goldman Sachs tvrdia, že sa pri zlate začína objavovať podobný vzorec, ako tomu bolo v roku 2008. Pred dvanástimi rokmi sa zlato spočiatku takisto trápilo aj pod váhou núteného predaja a následne „naštartovalo rastovú rally“ zo strachu z dlhodobého oslabenia meny.

Pravdepodobne sme v tzv. „inflexnom“ bode, kde nákupy riadené strachom začnú dominovať predajnému tlaku na základe likvidity, ako tomu bolo v novembri 2008. Z tohto dôvodu krátkodobý aj dlhodobý výhľad na zlato vyzerá oveľa konštruktívnejšie. Zdá sa byť stále reálnejšie, že zlato v tomto roku dosiahne hranicu 1 800 dolárov za uncu, čo predstavuje cieľovú cenu Goldman Sachs.

Cena zlata v posedných dňoch vzrástla o takmer 200 dolárov za uncu a pripísala si tak viac ako 10 %. Bude zaujímavé sledovať, či sa predikcie prestížnych bankových domov naplnia, alebo dokonca realita prekoná ich očakávania.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75561x
Priemerná čítanosť článkov: 1574x

Autor blogu

Kategórie