Založ si blog

Americký obchodný deficit sa prehlbuje

Deficit amerického obchodu sa v marci zvýšil, keď Spojené štáty zaznamenali rekordný pokles exportu. Ďalšie údaje v utorok ukázali, že tvrdé opatrenia na spomalenie šírenia COVID-19 priniesli v apríli prvýkrát po takmer 10 rokoch scvrknutie obrovského sektoru služieb.

Správy o prepade exportu a poklese sektoru služieb boli posledným signálom pre hlboký prepad hospodárstva do recesie. Zároveň tieto čísla hovoria, že prudký nárast na pôvodné úrovne je nepravdepodobný, aj keď sa niektoré časti Spojených štátov začali znova otvárať.

„Obchod medzi uzamknutými krajinami na celom svete bude naďalej klesať, čo vyzerá ako druhá veľká depresia, a mohlo by to trvať roky, kým sa globalizačný trend znovu potvrdí, pretože svet sa počas tejto bezprecedentnej zdravotnej krízy stáva opatrnejším,“ povedal Chris Rupkey, hlavný ekonóm finančnej skupiny MUFG v New Yorku.

Obchodný deficit USA narástol o 11,6 % na 44,4 miliárd dolárov, čo je najväčší nárast od decembra 2018. Ekonómovia, ktorých oslovila spoločnosť Reuters, predpovedali, že v marci sa obchodný rozdiel zvýši na 44,0 miliárd dolárov. Dôvody poklesu sú jasné: globálne opatrenia výrazne narušili dodávateľské reťazce a tiež znížili dopyt po tovare a službách, čím sa znížila hospodárska produkcia.

V Spojených štátoch sa hrubý domáci produkt v prvom štvrťroku znížil v anualizovanom vyjadrení na 4,8 %, čo je „najstrmšie“ tempo poklesu produkcie od štvrtého kvartálu 2008. Ekonómovia sa domnievajú, že ekonomika vstúpila do recesie v druhej polovici marca, keď došlo k sociálnym dištančným opatreniam.

Prieskum, ktorý v utorok uskutočnil Inštitút pre riadenie dodávok (ISM), ukázal, že jeho index nevýrobnej činnosti minulý mesiac klesol na úroveň 41,8, čo je prvá kontrakcia od decembra 2009.

Hodnota pod 50 naznačuje očakávané pokračovanie poklesu v sektore služieb, ktorý sám osebe predstavuje viac ako dve tretiny hospodárskej činnosti v USA. Miera nových objednávok v odvetví služieb v prieskume ISM klesla v apríli na rekordné minimum.

„Stále očakávame, že vrchol dopadu COVID-19 na americkú ekonomiku nastane v tomto štvrťroku, keď HDP klesne o približne 30 % anualizovaným tempom,“ povedal Ryan Sweet, hlavný ekonóm Moody’s Analytics vo West Chester v Pensylvánii.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75585x
Priemerná čítanosť článkov: 1575x

Autor blogu

Kategórie