Založ si blog

Európsky peňažný sektor je v strese. Centrálnej banke asi nezostane iná možnosť ako zvýšiť núdzový nákup dlhopisov

Aj po bezprecedentných krokoch ECB zostávajú náklady na financovanie peňažných trhov v eurozóne na znepokojivo vysokej úrovni. Je možné, že centrálna banka bude musieť urobiť viac, ak chce plynulo zabezpečiť krátkodobé úvery v ekonomike.

Aj keď za mesiac predaja korporátnych dlhopisov narástlo vlastné imanie na krátkodobých úverových trhoch, na ktoré sa banky a spoločnosti obracajú kvôli krytiu okamžitých výdavkov, o 25 %, kľúčová sadzba – trojmesačný Euribor – zostáva na dvojnásobnej úrovni v porovnaní so začiatkom marca.
Pritom trojmesačný Euribor, za ktorý si európske banky navzájom požičiavajú, je základom pre oceňovanie produktov, ako sú futures na úrokové sadzby, ale aj úspory a hypotéky. Príliš vysoká sadzba Euribor automaticky sprísňuje finančné podmienky, čo zase oslabuje vplyv agresívneho menového uvoľňovania ECB.

Dôvodo, prečo sa to deje, môže byť viac. A to vrátane obáv z vývoja nestabilných štátov južnej Európy a tiež bankového sektoru. Na trhu zaznieva aj kritika národných štátov kvôli zvyšovaniu krátkodobých dlhov. Podobne ako Nemecko, ktoré len v druhom štvrťroku emituje dlhopisy v objeme až 72 miliárd eur, postupujú všetky štáty Európy. Dôvod je zrejmý: finančná podpora v boji proti ekonomickým následkom pandémie. Táto nevídaná ponuka štátnych cenných papierov môže tlmiť dopyt po komerčných cenných papieroch. Tie potrebujú predávať banky aj súkromné spoločnosti, aby získali peniaze z fondov peňažného trhu. Nech už sú skutočné dôvody akékoľvek, sadzby peňažného trhu v Európe neklesajú tak, ako sa to deje v Spojených štátoch. A je pre mnohých dôvod na obavy.

Aké má ECB možnosti v tejto situácii? Čím dlhšie zostávajú medzibankové sadzby vysoké, tým väčší je tlak na centrálnu banku, aby konala. Je pravdepodobné, že Európska centrálna banka rozšíri svoj systém núdzového nákupu dlhopisov v doterajšom objeme 750 miliárd eur. Stane sa tak možno už tento týždeň. Otázkou ostáva, či tento krok pomôže a  ako dlho vydrží jeho efekt.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75571x
Priemerná čítanosť článkov: 1574x

Autor blogu

Kategórie