Založ si blog

Ceny ropy neklesnú ani v prípade druhej vlny koronavírusu

Nasledujúce mesiace prinesú zmierňovanie obmedzení, ktoré sa týkajú produkcie ropy. Počas júla sa na tom dohodli krajiny zoskupené v rámci organizácie OPEC +. Plánujú tak znížiť limit pre ťažbu ropy na 7,7 mil. barelov za deň (bpd), ktorý bude platiť do decembra 2020. Prudký pokles dopytu po rope, ktorý spôsobila pandémia koronavírusu a s tým súvisiace rozsiahle blokácie krajín, mali za následok obmedzenie produkcie na 9,7 mil. bpd, čo predstavuje asi 10 % celosvetovej ponuky.

Spomínaná redukcia výroby o 9,7 milióna barelov denne, ktoré vyhlásil OPEC + v apríli tohto roku, vyvolali veľké pochybnosti, či ich budú všetci členovia dodržiavať. Tieto obavy sa odohrali počas prvého mesiaca znižovania, keď sa tieto plány podarilo dodržať na približne 74 %.

Globálna ekonomika sa pomaly spamätáva, avšak stále existujú obavy, že opätovné uzatvorenie krajín by mohlo spôsobiť pokles cien ropy.

Ak bude svetový dopyt po rope stále v priemere 10 % pod úrovňou ako pred krízou a marže rafinérií ostanú naďalej stále slabé, nebude OPEC + netrpezlivo očakávať opakovanie sa aprílového fiaska.

Najbližšie zasadnutie OPEC + sa bude konať až 30. novembra a dovtedy sa situácia môže zmeniť. Vývoj, ktorý sledujeme v posledných mesiacoch však naznačuje, že sa výrobcovia ropy dostatočne poučili a nebudú bojovať proti trhovým fundamentom, ktoré by boli výrazne proti nim.

Ropa Brent aktuálne dosahuje úroveň 45 USD za barel, čo sú najvyššie hodnoty od začiatku marca.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Peter Pellegrini

Pellegrini: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe

08.05.2024 18:54

Európski politici vrátane tých slovenských stoja pred zásadnou výzvou, a to zabezpečiť mier na Ukrajine a tým aj v Európe, uviedol Pellegrini.

Zelenskyj

Prelamuje Zelenskyj ľady? Orbána pozval na mierový summit

08.05.2024 18:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa telefonicky porozprával s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

izrael

Dodali tisíce a 3 500 ich bolo na ceste. USA stopli dodávky bômb pre Izrael

08.05.2024 18:21, aktualizované: 19:16

Spojené štáty žiadajú ochranu civilistov v Rafahu.

SR polícia NAKA Kuciak vražda podozrivý zatknutie NRX

Škole sa vyhrážal bombou. NAKA zadržala 14-ročného mladíka

08.05.2024 17:07

Policajti odosielateľa e-mailu vypátrali a zadržali do 24 hodín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75756x
Priemerná čítanosť článkov: 1578x

Autor blogu

Kategórie