Založ si blog

Druhá fáza obchodnej dohody medzi Čínou a USA sa odďaľuje

Pandémia koronavírusu vniesla napätie do americko-čínskych vzťahov. Prezident USA Donald Trump uviedol, že neuvažuje o druhej fáze obchodnej dohody s Čínou.

Americký prezident Trump v uplynulých mesiacoch obviňoval Čínu z toho, že je zodpovedná za prepuknutie pandémie koronavírusu vo svete, pričom uviedol, že za neschopnosť zabrániť šíreniu choroby musí byť zodpovedná. Pandémia si vyžiadala tvrdú daň pre americké hospodárstvo, čím ohrozila Trumpove nádeje na opätovné zvolenie v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia v tomto novembri.

V rámci 1. fázy obchodnej dohody medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta sa Peking zaviazal zvýšiť nákupy amerického poľnohospodárskeho a priemyselného tovaru, energií a služieb o dva milióny dolárov v horizonte dvoch rokov. Pandémia však Trumpove názory na dohodu zmenila.

Biely dom oznámil, že podpísal právne predpisy a vykonávacie nariadenie, podľa ktorého je Čína zodpovedná za „represívny“ zákon o národnej bezpečnosti, ktorý uložila Hongkongu.

Kongresom schválené opatrenie, ktoré je posledné zo série krokov zameraných na zvýšenie tlaku na Čínu, umožňuje americkej administratíve penalizovať banky obchodujúce s čínskymi predstaviteľmi, ktorí implementujú nový pekinský zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu.

V porovnaní s prvou fázou, ktorá bola zameraná prevažne na čínske nákupy amerického tovaru a zjednodušený prístup Spojených štátov na finančný trh služieb v Číne, druhá fáza obchodnej dohody mala riešiť kľúčové a komplexnejšie otázky spojené s transferom technológií či priemyselnou špionážou.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75615x
Priemerná čítanosť článkov: 1575x

Autor blogu

Kategórie