Založ si blog

Americké firmy v Číne sa čoraz viac obávajú, že zlé väzby budú trvať roky

Americké spoločnosti v Číne sú čoraz viac znepokojené tým, že obchodné napätie medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta sa bude vytrácať až v priebehu niekoľkých rokov a takmer tretina z nich uviedla, že bola ovplyvnená ich schopnosť udržať si zamestnancov.

„Americké podniky v Číne by boli radi, keby tieto dve krajiny rýchlo vyriešili svoje problémy a znížili napätie. Realizovateľný rámec spolupráce pre ďalšie desaťročie by bol dobrým miestom na zameranie diskusií,“ uviedol Ker Gibbs, prezident obchodnej komory.

Napätie medzi USA a Čínou, ktoré je už vysoké po minuloročnej obchodnej vojne, sa tento rok ešte prehĺbilo v dôsledku vypuknutia pandémie COVID-19.

S blížiacimi sa voľbami v USA tento týždeň prezident Donald Trump opäť nastolil myšlienku oddelenia americkej a čínskej ekonomiky, tiež známych ako decoupling, čo naznačuje, že USA by nestratila peniaze, ak by tieto krajiny už nepodnikali.

Podčiarkujúc obavy z bilaterálneho napätia, ako aj z ekonomickej neistoty spôsobenej pandémiou koronavírusov, iba 29% spoločností plánuje v tomto roku zvýšiť svoje investície v Číne, oproti 47% v roku 2019.

Podiel spoločností s pesimistickým päťročným výhľadom však mierne ustúpil, a to na 18,5% oproti 21,1% v roku 2019.

Ako sa uvádza v správe, zlepšenie možno pripísať obchodnej dohode fázy 1, no zároveň je tam napísané aj to, že pesimizmus zostáva historicky vysoký. Do roku 2019 sa firmy s pesimistickými päťročnými výhľadmi pohybovali niekoľko ročnom horizonte okolo 7%.

Tohtoročný prieskum sa uskutočnil medzi 16. júnom a 16. júlom a priniesol odpovede od 346 spoločností z priemyselných, automobilových a farmaceutických odvetví.

Viac ako 90% respondentov uviedlo, že sa zaviazalo zostať v Číne, zatiaľ čo 71% firiem, ktoré vlastnia alebo outsourcujú výrobu v Číne, uviedlo, že nemajú v úmysle presunúť výrobu do iných krajín.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75471x
Priemerná čítanosť článkov: 1572x

Autor blogu

Kategórie