Založ si blog

OECD zvyšuje ekonomický výhľad na oživenie USA a Číny, ktorý je silnejší, ako sa očakávalo

Zdá sa, že svetová ekonomika sa zotavuje z prepadu pandémie koronavírusu  rýchlejšie, ako sa predpokladalo len pred niekoľkými mesiacmi, a to vďaka zlepšeniu vyhliadok pre Čínu a USA, uviedla OECD.

Svetová ekonomika očakáva pokles v tomto roku o 4,5%, uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Za predpokladu, že sa vírus nerozšíri spod kontroly, globálna ekonomika by v roku 2021 mala rásť 5%-ným tempom, čo je mierny pokles oproti júnovým odhadom na úrovni 5,2%.

Avšak OECD varuje, že silnejšia bude iba v prípade, že nedôjde k opätovnému silnejšiemu vplyvu vírusu a prísnejšie opatrenia na jeho zadržanie by následne mohli znížiť výhľady do roku 2021 o 2 až 3 percentuálne body.

OECD zároveň uviedla, že jej prognózy boli postavené na predpoklade, že lokálne ohniská budú pokračovať, a že budú zamerané skôr na miestne opatrenia ako na celonárodné blokády. Taktiež sa predpokladá, že vakcína bude široko dostupná až koncom budúceho roka.

OECD ďalej uviedla, že kroky vlád a centrálnych bánk na podporu príjmov domácností a spoločností pomohli odvrátiť horšie poklesy, a preto by sa mali udržiavať na vysokej úrovni, keďže sa ohniská výskytu objavujú sporadicky.

Podľa prognóz bola Čína prvou krajinou, ktorá zažila prepuknutie choroby, a rýchlo sa snažila kontrolovať jej šírenie. Ako jediná krajina v skupine ekonomických mocností  G20 zaznamenala tento rok rast o 1,8% oproti júnovej projekcii poklesu o 2,6%.

Medzitým sa predpokladalo, že americká ekonomika, najväčšia na svete, bude v tomto roku na tom lepšie, ako sa predtým obávala, s poklesom o 3,8%, čo stále predstavuje značný prepad, avšak ten je oveľa prijateľnejší ako z uvádzala predošlá prognóza -7,3%.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75486x
Priemerná čítanosť článkov: 1573x

Autor blogu

Kategórie