Založ si blog

Banky v eurozóne sprísňujú prístup k úverom kvôli obavám z pandémie

Banky v eurozóne v treťom štvrťroku obmedzili prístup k podnikovým úverom a očakávajú ďalšie sprísnenie, keď budú mať čoraz väčšie obavy z novej vlny pandémie koronavírusu, ukázal v utorok prieskum Európskej centrálnej banky.

Keďže vlády opäť obmedzujú činnosť, banky sa obávajú zvyšovania úverového rizika. Pandémia predstavuje náročné očakávania relatívne rýchleho oživenia a môže otestovať vládne záväzky týkajúce sa zachovania úverových záruk.

Sprísnený prístup k úverom by mohol mať vplyv aj na rast v eurozóne v 19 krajinách, čo by zase mohlo viesť ECB k tomu, že poskytne viac stimulov na udržanie likvidity spoločností až do zrušenia obmedzení.

„Vo štvrtom štvrťroku 2020 banky očakávajú, že sa úverové štandardy firiem budú naďalej sprísňovať, čo odráža obavy z hospodárskeho oživenia, pretože niektoré sektory sú naďalej zraniteľné, ako aj neistoty týkajúce sa predĺženia opatrení fiškálnej podpory,“ uviedla ECB vo vyhlásení .

Banky už v treťom štvrťroku obmedzovali prístup, požadovali lepšie zabezpečenie a predávali úvery s vyššou maržou, uviedla ECB.

Úvery nefinančným spoločnostiam sa v septembri zvýšili o 7,1%, od júna sa nezmenili a nedosiahli viac ako desaťročné maximum 7,3% dosiahnuté v máji.

Banky však očakávajú, že dopyt po podnikových úveroch sa v posledných troch mesiacoch roka zmierni, pričom väčší záujem bude pochádzať skôr od malých a stredných firiem ako od veľkých spoločností, dodala ECB.

Mierime do úverovej krízy? V niektorých odvetviach a pre niektoré spoločnosti, uviedol ekonóm ING Carsten Brzeski. „Bude to výzva pre ECB a pre vlády. Je ťažké prispôsobiť (pôžičky ECB) hotelom, reštauráciám a leteckým spoločnostiam.“

Aj keď je pravdepodobnejšie, že tvorcov politík ECB bude prísnejší prístup k úverom znepokojovať, zhoršenie sa zatiaľ nepovažuje za dostatočne závažné na to, aby vyvolalo ďalšie stimuly.

Väčšina pozorovateľov ECB napriek tomu predpokladá, že banka rozšíri svoje stimulačné opatrenia v decembri, keď sa očakáva, že nové ekonomické projekcie ukážu pomalšie oživenie a môžu dokonca naznačovať riziko dvojitej recesie.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75309x
Priemerná čítanosť článkov: 1569x

Autor blogu

Kategórie