Založ si blog

Technologické akcie prudko stúpajú. Je to bublina alebo podložený rast?

Stačilo niečo viac ako polroka od mesačného strmého prepadu a akciové indexy opäť atakujú rekordné čísla. A to aj napriek (či pri niektorých tituloch vďaka) všeobecnej neistote v globálnej ekonomike. Namieste je otázka, či tu nemáme ďalšiu cenovú bublinu.

Jeden z najhlavnejších indexov S & P 500, ktorý združuje výkonnosť 500 najväčších spoločností v Spojených štátoch sa nachádza v blízkosti svojich historických maxím.

Treba si však uvedomiť, že tak ako rastie index S & P 500 nerastú všetky akciové tituly. V akciových indexoch sú spoločnosti vážené podľa trhovej kapitalizácie, čo znamená, že akcie ktoré majú najvyššiu kapitalizáciu majú v indexe najväčšiu váhu.

Za „optický“ rast akciového trhu môžu teda veľké spoločnosti, pričom väčšina z nich sú technologické firmy.

Technológie, ako také, zažívajú aj vďaka koronavírusu pravdepodobne svoje najlepšie časy. Rada podnikov bola práve kvôli „pandémii“ dotlačená do digitalizácie svojich prevádzok a podnikových procesov. Z toho vyplýva, že tak ako prevádzkovatelia podnikov tak aj investori si uvedomili, že technológie budú mať vo svete čoraz väčšie zastúpenie, či už v pracovnej, ale aj súkromnej sfére, z čoho v konečnom dôsledku profitujú už spomínané technologické spoločnosti.

No je otázne ako dlho takýto rast vydrží. Nič netrvá večne, ani rast akciového trhu, ktorý môže v dohľadnej alebo dlhšej dobe poklesnúť aj o niekoľko desiatok percent. Avšak nemusí to tak byť pokiaľ budúci rok dosiahnu spoločnosti svoje zisky späť. Tým pádom by akcie neboli takpovediac „predražené“.

V najbližších dňoch a mesiacoch však bude smerodajné to ako budú postupovať jednotlivé vlády krajín pri riešení tzv. druhej vlny pandémie. V prípade ak by došlo opäť k „lockdownu“ krajín, väčšina podnikov by to nemusela zvládnuť aj napriek podpore zo strany vlád jednotlivých krajín alebo centrálnych bánk.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75577x
Priemerná čítanosť článkov: 1575x

Autor blogu

Kategórie