Založ si blog

OPEC+ má problém kvôli ekonomickým nerovnostiam. Rôzne štáty potrebujú rôznu cenu ropy

Bohatí producenti ako Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty stále potrebujú ceny ropy okolo 80 dolárov za barel, aby vyrovnali svoje rozpočty a vlastnili veľké devízové rezervy alebo štátne investičné fondy na tlmenie ekonomických šokov. „Slabší“ členovia vrátane Iraku, Nigérie a Iránu majú menej ekonomických rezerv a sú zraniteľnejší voči nízkym cenám. Rusko môže lepšie absorbovať ropné šoky ako jeho arabskí spojenci v Perzskom zálive vďaka flexibilnému výmennému kurzu k americkému doláru.

Členovia OPEC + sa dostali takpovediac do slepej uličky v rozhovoroch o tom, či predĺžiť obmedzenie výroby do budúceho roka alebo povoliť zmiernenie obmedzení na 5,8 milióna barelov za deň od januára. Jadrom ich sporu je spor o disciplínu voči existujúcim kvótam, pretože niektoré krajiny sa snažia obnoviť svoje ekonomické bilancie ťažením väčšieho množstva ropy s cieľom kompenzovať nižšie ceny spôsobené globálnou pandémiou.

„Obnova dopytu zaostala a všetci sa už nejaký čas usilovali vrátiť sa na úroveň výroby pred pandémiou a generovať ďalšie príjmy,“ uviedol Andy Brogan, globálny vedúci poradenstva v oblasti ropy a zemného plynu Ernst & Young. „V časoch, ako sú tieto, nikto nechce priniesť neprimeranú obeť.“ Bohužiaľ po toľkej bolesti sa akákoľvek obeta začne javiť ako neprimeraná. Tlak na zvýšenie výroby bude neúprosný,“ dodal.

Rusko má však výhodu voľne „plávajúcej“ meny, ktorá je pre krajinu kľúčovým stabilizačným faktorom v období volatility cien ropy. Hodnota rubľa má tendenciu klesať oproti americkému doláru, keď ceny „čierneho zlata“ klesnú. Ruskí producenti tak môžu minimalizovať vplyv nízkych cien na svoje operácie, pretože ich náklady sú predovšetkým v rubľoch a výnosy z vývozu sú predovšetkým v amerických dolároch. Naopak krajiny s menami viazanými na americký dolár, ako napríklad Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, si myslia, že náklady zostávajú podobné, keď ceny ropy a príjmy z vývozu klesnú.

Odhady spoločnosti S&P Global Platts Analytics pre rok 2020 odhadujú tzv. „fiškálny breakeven“ ceny Brentu pre Rusko podstatne nižšie a to na úrovni 57 USD za barel, ako pre ostatných producentov OPEC +, vrátane Saudskej Arábie, ktorá sa odhaduje na 89 USD za barel.

Medzitým druhý najväčší producent OPEC v Iraku navrhuje tvrdé úsporné opatrenia na zníženie verejných výdavkov a potenciálnu devalváciu meny na odvrátenie hospodárskej krízy spôsobenej predĺženým obdobím slabých cien. Irán a Venezuela – izolované od svetového obchodu sankciami – trpia hyperinfláciou a chronickým ekonomickým poklesom. Podľa Platts Analytics by obe tieto krajiny potrebovali ceny vyššie ako 180 USD za barel.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75646x
Priemerná čítanosť článkov: 1576x

Autor blogu

Kategórie