Založ si blog

ECB zmierňuje zákaz dividend kvôli COVID-19, zlepšujú sa vyhliadky

Európska centrálna banka v utorok rozhodla o tom, že nechá bankám vyplatiť časť svojich kumulovaných ziskov z rokov 2019 – 2020 akcionárom, ak majú dostatok kapitálu.

Najvyššia kontrolná banka v oblasti bankovníctva v eurozóne stále žiada banky, aby boli obozretné, aby uchovali kapitál pred vlnou nesplatených pôžičiek, ktorá by mohla dosiahnuť 1,4 bilióna eur (1,70 bilióna dolárov).

Teraz však vytvára priestor pre malé výplaty smerované najzdravším bankám, aby mohli vyplácať akcionárov. Pri zlepšovaní ekonomického výhľadu ECB celkovo dbá na výzvy nespokojných bankárov a investorov.

„ECB očakáva, že dividendy a spätné odkúpenia akcií zostanú pod 15% kumulovaného zisku na roky 2019 – 20 a nebudú vyššie ako 20 bázických bodov pomeru spoločného kapitálu Tier 1 (CET1), podľa toho, ktorá hodnota je nižšia,“ uvádza sa vo vyhlásení ECB.

„Banky, ktoré majú v úmysle vyplatiť dividendy alebo odkúpiť akcie, musia byť ziskové a musia mať silné kapitálové trajektórie“, informovala agentúra Reuters.

Odporúčanie zostane v platnosti do septembra 2021 a obsahuje požiadavku, aby banky využívali „extrémne umiernenie“ s bonusmi a namiesto toho používali kapitál na financovanie domácností a spoločností.

Eurozóna stále zápasí s druhou vlnou pandémie, pričom sa očakáva, že v nasledujúcich mesiacoch dôjde k nárastu počtu deliktov v dôsledku postupného ukončovania niektorých vládnych podporných schém a dochádzania úspor spoločností a domácností.

Vyhliadky na očkovanie však znamenajú, že ďalší výhľad sa zdá byť ružovejší, čo vedie ECB k tomu, že v budúcom roku sa má ekonomika eurozóny odraziť o 3,9% a v roku 2022 o 4,2%.

„Pri revízii svojho odporúčania ECB uznáva zníženú neistotu v makroekonomických projekciách,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Cieľom revidovaného odporúčania je zabezpečiť schopnosť bánk absorbovať straty a poskytovať pôžičky na podporu ekonomiky.“

Bank of England minulý týždeň stanovila vlastný dividendový strop pre britské banky na 25% kumulatívneho zisku 2019/20.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75645x
Priemerná čítanosť článkov: 1576x

Autor blogu

Kategórie