Založ si blog

Cena čierneho zlata vzrástla, obmedzenie ťažby pokračuje

Organizácia krajín a spojencov vyvážajúcich ropu OPEC + pokračuje v striktných limitoch na ťažbu ropy aj v tomto roku. Efekt týchto opatrení vidíme jasne: ropa prekonala ročné maximá a pravdepodobne bude ďalej rásť. A to aj napriek tomu, že neistota zo svetovej ekonomiky zďaleka nezmizla. Pre motoristov to v blízkom čase znamená ďalší rast ceny nafty a benzínu.

Ropa od minulého štvrtka stúpa po tom, čo sa Organizácia krajín a spojencov vyvážajúcich ropu (OPEC +) na stredajšom stretnutí zaviazala pokračovať v politike zníženia ťažby. USA tiež informovali o čerpaní dodávok ropy.

Ceny futures kontraktu ropy WTI sa už v New Yorku vyšplhali na 60 dolárov za barel a sú na najvyššej úrovni za viac ako rok. Ministri krajín OPEC + pod vedením Saudskej Arábie a Ruska „podľa oznámenia“ zdôraznili dôležitosť urýchleného vyrovnania trhu „uprostred„ neistých “vyhliadok na ropný dopyt.

CFD World-Kristoff-Cena-ropy-rastie-zasoby-klesaju

CFD World-Kristoff-Cena-ropy-rastie-zasoby-klesaju

OPEC + rozšíril svoju súčasnú politiku v oblasti ťažby ropy na minulotýždňovom zasadaní monitorovacieho výboru. Rozhodnutie kartelu naznačuje, že úsilie o zníženie zásob bude pokračovať, aj keď pretrváva pandémia COVID-19 a výhľad na dopyt po palivách zostáva neistý. Je to tiež známka toho, že OPEC + začína odvíjať bezprecedentné znižovanie produkcie, ktoré zaviedol v roku 2020, čo pomohlo ropnej rally z rekordných miním.

Ceny ropy podporili aj stredajšie údaje amerického energetického informačného úradu, ktoré ukazovali čerpanie 994 000 miliónov barelov. Prognózy pripravené portálom Investing.com predpovedali 446 000 barelov. Zásoby ropy v USA sú teraz na najnižšej úrovni od marca.

Pokračujúce pozitívne vyhliadky v zavádzaní vakcíny proti COVID-19 je tiež dôležitou hnacou silou pre trh s ropou.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75495x
Priemerná čítanosť článkov: 1573x

Autor blogu

Kategórie