Založ si blog

Fed: americká ekonomika ožíva

V očakávaní trhu môže byť Fed nútený sprísniť menovú politiku skôr, ako sa očakávalo, špičkoví americkí centrálni bankári doručili investorom jednoduchý odkaz zameraný na rastúce výnosy amerických dlhopisov a cenové riziká: Nečakajte žiadne zmeny, kým sa ekonomika jednoznačne nezlepší.

Predseda Fedu Jerome Powell, ktorý v stredu svedčil pred Výborom pre finančné služby Snemovne reprezentantov, zdôraznil prísľub americkej centrálnej banky, že vráti ekonomiku späť na plnú zamestnanosť, bez akýchkoľvek obáv z inflácie.

„Sme k tejto výzve úprimní,“ odpovedal Powell zákonodarcom na otázku ohľadom prognóz Fedu, že inflácia zostane do roku 2023 na/alebo pod úrovňou 2%.

Fed vyhlásil, že nebude zvyšovať úrokové sadzby, kým inflácia neprekročí 2%.[1] Môže to trvať viac ako tri roky,“ uviedol Powell. Aktuálna miera inflácie podľa preferovaného opatrenia Fedu je asi 1,3%.

Powellove vyjadrenia viedli k úsiliu centrálnej banky presvedčiť verejnosť a najmä investorov na dlhopisovom trhu, že nebude sprísňovať menovú politiku, kým nebude zrejmé, že sa ľudia vrátia do práce.

Výnosy dlhopisov štátnej pokladnice USA v poslednej dobe vzrástli, pričom sa sústreďuje na riziko potenciálneho zvýšenia inflácie, keď USA rozširuje svoj očkovací program proti koronavírusu, plánujú ďalšie fiškálne výdavky a smerujú k postpandemickému znovuotvoreniu ekonomiky.

Ceny na finančných trhoch majú lepšiu perspektívu pre americkú ekonomiku a „to je vhodné“, povedal viceprezident Fedu Richard Clarida pre Americkú obchodnú komoru v Austrálii.

Clarida uviedol, že na jar vidí nárast inflácie nad 2%, ale do konca roka sa vráti zhruba na túto úroveň.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75479x
Priemerná čítanosť článkov: 1572x

Autor blogu

Kategórie