Založ si blog

Zlato pokračuje vo svojej rastovej „rally“

Cena zlata opäť rastie po sérii niekoľkých dní prepadu. Investori tak využili „nútený“ predaj z minulého týždňa na to, aby naakumulovali prostriedky do nových nákupných pozícií v očakávaní ďalšieho dlhšieho obdobia nízkych úrokových sadzieb.

„Rally“ zlata prerušila tradičnú koreláciu so štátnymi dlhopismi, ktoré prudko poklesli, keď niektorí investori odišli z „bezpečných prístavov“ do akcií, zatiaľ čo iní predali viac zo strachu z prudkého zvýšenia ponuky dlhopisov v dôsledku ohlásených obrovských fiškálnych stimulačných balíkov, ktoré sa pripravujú ako v Spojených štátoch, Európe a v iných krajinách.

Analytici z prestížnej banky Goldman Sachs tvrdia, že sa pri zlate začína objavovať podobný vzorec, ako tomu bolo v roku 2008. Pred dvanástimi rokmi sa zlato spočiatku takisto trápilo aj pod váhou núteného predaja a následne „naštartovalo rastovú rally“ zo strachu z dlhodobého oslabenia meny.

Pravdepodobne sme v tzv. „inflexnom“ bode, kde nákupy riadené strachom začnú dominovať predajnému tlaku na základe likvidity, ako tomu bolo v novembri 2008. Z tohto dôvodu krátkodobý aj dlhodobý výhľad na zlato vyzerá oveľa konštruktívnejšie. Zdá sa byť stále reálnejšie, že zlato v tomto roku dosiahne hranicu 1 800 dolárov za uncu, čo predstavuje cieľovú cenu Goldman Sachs.

Cena zlata v posedných dňoch vzrástla o takmer 200 dolárov za uncu a pripísala si tak viac ako 10 %. Bude zaujímavé sledovať, či sa predikcie prestížnych bankových domov naplnia, alebo dokonca realita prekoná ich očakávania.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75689x
Priemerná čítanosť článkov: 1577x

Autor blogu

Kategórie