Založ si blog

Aj ropu posilnili správy o vakcíne, rally ďalej pokračuje

Na trhoch s ropou aktuálne nie sú žiadne náznaky korekcie ako ukazuje vývoj ceny na severomorskej rope Brent, aj na ľahkej texaskej WTI. Práve naopak, ich cena vzrástla v dôsledku stimulov obchodníkov, ktorí pokračujú v úsilí o zotavenie cien čierneho zlata na základe informácií o vakcíne, ktorá by mohla byť riešením súčasnej pandémie, čo zvyšuje dopyt po komodite.

Tento predpoklad „nádeje“ verzus realita je však nebezpečný, pretože k opätovnému návratu leteckej dopravy na úrovne pred vypuknutím koronakrízy a zvýšenej ekonomickej aktivite nedôjde spontánne po jednom oznámení o nádejnom očkovaní.

Pomáhať rastu cien ropy majú v posledných dňoch najmä pripomienky, že Rusko a Saudská Arábia sú pripravené „vylepšiť“ dohodu OPEC + na podporu cien čierneho zlata. Očakáva sa tiež, že produkcia ropy v USA v roku 2021 poklesne viac, ako sa očakávalo, čo by znížilo ponuku v obehu. Ďalšie skúšobné obdobie 3. fázy v nasledujúcich týždňoch pravdepodobne bude mať dlhodobý vplyv na ceny, ak budú úspešné. Contango v krivke termínových obchodov s ropou zostáva rovnako silné ako kedykoľvek predtým.

Ropa Brent v stredu v noci vzrástla o 4,80% na 44,00 USD za barel, čo je zhruba 11,0% nárast za týždeň.  Aktuálne má podporu pri 100-dennom kĺzavom priemere na úrovni 42,70 USD za barel a čelí náročnejšiemu dlhodobému odporu v oblasti 46,50 USD za barel. WTI cez noc vyskočila o 5,0% a od pondelka sa vyšplhala na 41,80 USD za barel, čo predstavuje 11,50% zisk. Rovnako čelí dlhodobej rezistencii v oblasti 43,50 USD za barel. Budúci vývoj však bude závisieť od reálneho úspechu vakcíny v globálnom meradle, ako aj ďalších vyššie spomínaných krokov k zabezpečeniu udržania  minimálne súčasných cien komodity a zabráneniu ďalších prepadov, akými sme už tento rok boli svedkami.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

Po prietrži mračien vyhlásia v Partizánskom mimoriadnu situáciu

04.05.2024 18:48, aktualizované: 19:58

Voda zatopila viacero pivníc a ďalších priestorov. Výšku škody primátor odhadnúť nevedel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75688x
Priemerná čítanosť článkov: 1577x

Autor blogu

Kategórie