Založ si blog

Cena čierneho zlata vzrástla, obmedzenie ťažby pokračuje

Organizácia krajín a spojencov vyvážajúcich ropu OPEC + pokračuje v striktných limitoch na ťažbu ropy aj v tomto roku. Efekt týchto opatrení vidíme jasne: ropa prekonala ročné maximá a pravdepodobne bude ďalej rásť. A to aj napriek tomu, že neistota zo svetovej ekonomiky zďaleka nezmizla. Pre motoristov to v blízkom čase znamená ďalší rast ceny nafty a benzínu.

Ropa od minulého štvrtka stúpa po tom, čo sa Organizácia krajín a spojencov vyvážajúcich ropu (OPEC +) na stredajšom stretnutí zaviazala pokračovať v politike zníženia ťažby. USA tiež informovali o čerpaní dodávok ropy.

Ceny futures kontraktu ropy WTI sa už v New Yorku vyšplhali na 60 dolárov za barel a sú na najvyššej úrovni za viac ako rok. Ministri krajín OPEC + pod vedením Saudskej Arábie a Ruska „podľa oznámenia“ zdôraznili dôležitosť urýchleného vyrovnania trhu „uprostred„ neistých “vyhliadok na ropný dopyt.

CFD World-Kristoff-Cena-ropy-rastie-zasoby-klesaju

CFD World-Kristoff-Cena-ropy-rastie-zasoby-klesaju

OPEC + rozšíril svoju súčasnú politiku v oblasti ťažby ropy na minulotýždňovom zasadaní monitorovacieho výboru. Rozhodnutie kartelu naznačuje, že úsilie o zníženie zásob bude pokračovať, aj keď pretrváva pandémia COVID-19 a výhľad na dopyt po palivách zostáva neistý. Je to tiež známka toho, že OPEC + začína odvíjať bezprecedentné znižovanie produkcie, ktoré zaviedol v roku 2020, čo pomohlo ropnej rally z rekordných miním.

Ceny ropy podporili aj stredajšie údaje amerického energetického informačného úradu, ktoré ukazovali čerpanie 994 000 miliónov barelov. Prognózy pripravené portálom Investing.com predpovedali 446 000 barelov. Zásoby ropy v USA sú teraz na najnižšej úrovni od marca.

Pokračujúce pozitívne vyhliadky v zavádzaní vakcíny proti COVID-19 je tiež dôležitou hnacou silou pre trh s ropou.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75667x
Priemerná čítanosť článkov: 1576x

Autor blogu

Kategórie