Založ si blog

Pandémia opäť po deviatich rokoch uvrhne Japonsko do hlbokej recesie

Očakáva sa, že Japonsko sa v tomto roku dostane do hlbokej recesie.  Národná banka Japonska (Bank of Japan – BoJ) preto chystá stimuly v podobe uvoľnenia menovej politiky.

Pandémia narušila dodávateľské reťazce a vážne poškodila odvetvie cestovného ruchu, zatiaľ čo pravidlá sociálneho odstupu na zabránenie šírenia vírusu spôsobili ďalšiu záťaž pre hospodárstvo a prepad Japonsko do hlbokej recesie.

Japonský premiér Shinzo Abe v utorok vyhlásil núdzový stav v boji proti pandémii koronavírusu vo veľkých populačných centrách a zverejnil stimulačný balík v objeme takmer 1 bilión dolárov na zmiernenie ekonomického dopadu.

Tretia najväčšia ekonomika na svete by podľa prognóz mala zaznamenať pokles ročného HDP o 3,7% za obdobie prvého kvartálu (január – marec) a 6,1 % v apríli až júni.

Tieto poklesy nadväzujú na strmý prepad ekonomiky  ešte z posledného kvartálu 2019, kedy HDP pokleslo o výrazných 7,1 % v dôsledku zvýšenia dane z obratu, ktorú vláda zaviedla v októbri.

Ak sa predikcie potvrdia, išlo by o  tri kvartálne prepady za sebou po dlhšom období. Naposledy Japonsko podobnej situácii čelilo v období od októbra 2010 do júna 2011 v čase zemetrasenia a tsunami v Japonsku.

No problémom ostáva to, že ak sa aj ohnisko v industrializovaných krajinách upokojí, v rozvíjajúcich sa krajinách by mohla pretrvávať nestabilita. Pandémia koronavírusu by tiež mohla tlačiť na znižovanie cien, pretože politika sociálneho odstupu medzi ľuďmi drží nakupujúcich vo svojich príbytkoch

Jadrová spotrebiteľská inflácia, ktorá vylučuje volatilné náklady na čerstvé potraviny, bude v druhom a treťom štvrťroku iba 0,1 % a v októbri až decembri sa podľa predikcie udrží na úrovni na 0,3%.

Najpravdepodobnejšími krokmi zo strany japonskej Národnej banky, ktoré by mohla podniknúť, je zvýšenie nákupov aktív, ako sú podnikové dlhopisy.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75560x
Priemerná čítanosť článkov: 1574x

Autor blogu

Kategórie