Založ si blog

Podľa MMF dopady krízy ďaleko prekonajú k rok 2009. Na pomoc čaká 100 krajín, z väčšina zúfalo chudobných

Medzinárodný menový fond pripravuje úverovú kapacitu 1 bilión dolárov na pomoc štátom s následkami pandémie. Aj keď sa suma zdá byť vysoká, ak sa kríza prejaví v plnej miere v rozvojových krajinách, bude možno treba ďalšie zdroje.

Hlavná ekonómka MMF Gita Gopinath uviedla, že dodnes kontaktovalo MMF 100 zo 189 členov ohľadom núdzového financovania s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusu a zmierniť jeho ekonomický dopad. Z nich je až polovica krajín s nízkymi príjmami.

MMF ako veriteľ globálnej krízy predpovedá, že celosvetová ekonomika v roku 2020 poklesne o 3,0. Aj keď sa číslo zdá byť na prvý pohľad malé, išlo by o najzásadnejší pokles ekonomiky od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch. V roku 2021 MMF predpovedá čiastočné oživenie rastu na 5,8 %. Toto číslo je však zatiaľ čisto teoretické a závisí od reálneho priebehu pandémie v ďalších mesiacoch.

Zlou správou pre svetovú stabilitu podľa Gopinath je, že pandémia najviac postihne najchudobnejšie krajiny. Z nich sú mnohé vysoko zadlžené, ich systém zdravotnej starostlivosti nie je pripravený zvládnuť nápor pri koronavíruse a navyše ich hospodárstvo zasiahol prudký pokles cien komodít.

Na tohtotýždňovej videokonferencii skupina siedmich ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk podporila dočasné odpustenie dlhov týmto najchudobnejším krajinám. Zároveň Medzinárodný menový fond zdvojnásobil núdzové prostriedky s nulovými či nízkymi úrokovými sadzbami na 100 miliárd dolárov. MMF tiež pripravuje spustenie krátkodobej pomoci likvidity na pomoc krajinám v núdzi.

MMF podľa Gopinath ako globálny veriteľ takisto zvažuje pridelenie špeciálnych práv čerpania (tzv. SDR – Special Drawing Rights). Tie by mohli generovať ďalšie zdroje, konkrétne až 500 miliárd dolárov vo fondoch. Takéto pridelenie zdrojov tu bolo naposledy počas finančnej krízy v roku 2009 a prinieslo členským krajinám MMF 250 miliárd dolárov. Aj očakávaný dvojnásobný objem tohto záchranného nástroja ukazuje, aký zásadný dopad pravdepodobne bude mať aktuálna kríza.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75579x
Priemerná čítanosť článkov: 1575x

Autor blogu

Kategórie