Založ si blog

USA budú pri všetkých dohodách o reštrukturalizácii dlhu požadovať transparentnosť čínskeho dlhu

Rozvojové krajiny budú potrebovať po korone najväčšiu pomoc. Spojené štáty pritom budú trvať na tom, aby rozvojové krajiny zverejnili dlh a ďalšie záväzky voči Číne ako súčasť akejkoľvek budúcej dohody o reštrukturalizácii dlhu alebo medzinárodného balíka pomoci.

 

Predseda bankového výboru Senátu Mike Crapo, predseda finančného výboru Senátu Chuck Grassley a ďalší senátori v uviedli, že Spojené štáty by mali podporiť reštrukturalizáciu dlhu chudobných krajín, ktoré boli tvrdo zasiahnuté pandémiou koronavírusu, klesajúcimi cenami komodít a posilňovaním amerického dolára.

 

Medzinárodný menový fond minulý týždeň predpovedal, že pandémia spôsobí 3 % pokles v globálnej ekonomike. Kríza zasahuje rozvojové krajiny a rozvíjajúce sa trhy obzvlášť tvrdo.

Skupina 20 hlavných ekonomík – medzi ktoré patrí Čína – a skupina veriteľov z Parížskeho klubu sa minulý týždeň dohodli pozastaviť oficiálne bilaterálne platby dlhu pre najchudobnejšie krajiny sveta do konca roka, pričom súkromní veritelia toto opatrenie dobrovoľne podporili.

 

Odborníci však tvrdia, že vzhľadom na zlé ekonomické podmienky vyvolané pandémiou budú pravdepodobne potrebné ďalšie kroky vrátane reštrukturalizácie a zrušenia dlhu. Organizácia spojených národov odhaduje, že rozvojové krajiny budú musieť do konca roku 2021 splatiť alebo refinancovať dlhy vo výške 2,7 bilióna dolárov.

 

Značnú časť dlhov rozvojových krajín vlastní Čína, ktorá v posledných desaťročiach agresívne zintenzívnila verejné a súkromné pôžičky v Afrike a v ďalších rozvojových regiónoch a často si vyžadovala oveľa tvrdšie podmienky a vyššie úrokové sadzby ako západní veritelia.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75470x
Priemerná čítanosť článkov: 1572x

Autor blogu

Kategórie