Založ si blog

Lítium má slušný rastový potenciál vďaka elektromobilom

Súčasný vzostup záujmu o elektromobily má za následok nárast dopytu po tejto komodite, avšak cena lítia sa naďalej obchoduje na najnižších úrovniach za posledné 3 roky. Z nízkej ceny sa tak môžu tešiť producenti lítiových batérií kvôli nízkym nákladom na komoditu. Ak by sa naplnili predpovede a nové elektromobily by o pár rokov tvorili 5-7 % trhu, dopyt po lítiu by narástol minimálne o pätinu.

Dlhodobá korekcia cien môže predstavovať pre dlhodobých investorov zaujímavú príležitosť na rozšírenie svojho aktuálneho portfólia investícií alebo prípadnú diverzifikáciu rizika.

Očakáva sa, že svetový počet novo predávaných elektrických automobilov sa v nasledujúcich rokoch zvýši na päť až šesť miliónov vozidiel, čo zodpovedá podielu na trhu približne 5% – 7%. Momentálne je potrebných približne 150g lítia na vyprodukovanie výkonu 1 kW / h.

V závislosti na výkonnosti a technologickom pokroku v tejto oblasti sa očakáva, že na každé elektrické vozidlo bude potrebných medzi 3-10 kg lítia.

V dôsledku tejto skutočnosti analytici očakávajú, že ročný dopyt po lítiu v celosvetovom meradle vzrastie o 21%.

Ak by chceli investori v najbližších rokoch profitovať z lítiového boomu na trhu, ich pozornosť by sa mala uberať smerom k popredným firmám v tomto odvetví. Spoločnosti s dlhodobejšou a líderskou pozíciou by mohli byť tou správnou voľbou.

Svetový líder v oblasti lítiových akcií je spoločnosť Albemarle Corporation. Hnaciu silu pre túto firmu predstavuje práve zvýšený dopyt po lítiu. Najväčší konkurent spoločnosti je Sociedad Quimica Minera de Chile, s ktorou dlhodobo bojuje o líderskú pozíciu.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75300x
Priemerná čítanosť článkov: 1569x

Autor blogu

Kategórie