Založ si blog

Inštitucionálni investori vsadili na výpredaj dlhopisov

Niektorí z najväčších svetových investorov znižujú svoju alokáciu vládnych dlhopisov na základe očakávaní, že s „výpredajom dlhov“ sa ešte len začína, a bez príliš rýchleho zvýšenia nákladov na pôžičky väčšina centrálnych bánk nezasiahne.

Americké a európske dlhopisy utrpeli najhorší štart v tomto roku od roku 2013, keď investori „dumpovali“ vládny dlh v očakávaní, že balíček fiškálnych stimulov v USA vo výške 1,9 bilióna dolárov bude poháňať globálne oživenie ekonomiky a infláciu.

Rýchlosť tohto kroku ohromila správcov fondov – dokonca aj tých, ktorí začali alokovať svoje financie do dlhopisov s vyššími výnosmi. Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov v USA tento rok vzrástli o 64 bázických bodov (bps) na 1,5%, čím sa zvýšili náklady na pôžičky inde.

ProfitLevel-Kristoff-vypredaj-dlhopisov

ProfitLevel-Kristoff-vypredaj-dlhopisov

Zdroj: https://tradingeconomics.com/united-states/government-bond-yield

Šéf Federálneho rezervného systému Jerome Powell sa javí ako nezaujatý, a preto môže rast výnosov považovať za znak hospodárskeho oživenia. Zaviazal sa udržiavať nízke sadzby a môže veriť, že akákoľvek nadchádzajúca inflácia bude len prechodná.

„Ak sa výnosy budú naďalej posúvať vyššie pri výrazne vyššom (ekonomickom) tempe rastu, centrálne banky to budú mať dobré,“ uviedol Iain Stealey, medzinárodný CIO spoločnosti JP Morgan Asset Management so spravovanými aktívami 2,3 bilióna dolárov.

Stealey vidí 10-ročné americké výnosy na konci roka až na úrovni 2 % a uviedol, že pokiaľ sa rast nestane nepoddajným alebo sa „zrúti“ akciový trh, je nepravdepodobné, že Fed bude tlačiť proti ďalšiemu nárastu pôžičkových nákladov o 30 až 50 bps. Väčšina investorov považuje 2 % za hraničnú hodnotu, pričom zdôrazňuje, že záleží na rýchlosti pohybu.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75611x
Priemerná čítanosť článkov: 1575x

Autor blogu

Kategórie