Založ si blog

OECD zvyšuje ekonomický výhľad na oživenie USA a Číny, ktorý je silnejší, ako sa očakávalo

Zdá sa, že svetová ekonomika sa zotavuje z prepadu pandémie koronavírusu  rýchlejšie, ako sa predpokladalo len pred niekoľkými mesiacmi, a to vďaka zlepšeniu vyhliadok pre Čínu a USA, uviedla OECD.

Svetová ekonomika očakáva pokles v tomto roku o 4,5%, uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Za predpokladu, že sa vírus nerozšíri spod kontroly, globálna ekonomika by v roku 2021 mala rásť 5%-ným tempom, čo je mierny pokles oproti júnovým odhadom na úrovni 5,2%.

Avšak OECD varuje, že silnejšia bude iba v prípade, že nedôjde k opätovnému silnejšiemu vplyvu vírusu a prísnejšie opatrenia na jeho zadržanie by následne mohli znížiť výhľady do roku 2021 o 2 až 3 percentuálne body.

OECD zároveň uviedla, že jej prognózy boli postavené na predpoklade, že lokálne ohniská budú pokračovať, a že budú zamerané skôr na miestne opatrenia ako na celonárodné blokády. Taktiež sa predpokladá, že vakcína bude široko dostupná až koncom budúceho roka.

OECD ďalej uviedla, že kroky vlád a centrálnych bánk na podporu príjmov domácností a spoločností pomohli odvrátiť horšie poklesy, a preto by sa mali udržiavať na vysokej úrovni, keďže sa ohniská výskytu objavujú sporadicky.

Podľa prognóz bola Čína prvou krajinou, ktorá zažila prepuknutie choroby, a rýchlo sa snažila kontrolovať jej šírenie. Ako jediná krajina v skupine ekonomických mocností  G20 zaznamenala tento rok rast o 1,8% oproti júnovej projekcii poklesu o 2,6%.

Medzitým sa predpokladalo, že americká ekonomika, najväčšia na svete, bude v tomto roku na tom lepšie, ako sa predtým obávala, s poklesom o 3,8%, čo stále predstavuje značný prepad, avšak ten je oveľa prijateľnejší ako z uvádzala predošlá prognóza -7,3%.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75666x
Priemerná čítanosť článkov: 1576x

Autor blogu

Kategórie